Ställ in din kontorsstol så du sitter rätt

För att du ska få ut det mesta av din ergonomiska kontorsstol behöver du ställa in den så att du sitter rätt. Så här gör du:

– Börja med att sitta rätt. Arbetsstolen ska ställas in så att fötterna når i golvet. Känn efter så att du får stöd i både fötterna och låren. Nästan hela låret bör få stöd av stolen, men lämna cirka en decimeters avstånd mellan knävecken och sitsen. I området vid knävecket finns ytliga blodkärl som inte bör hamna i kläm. På så vis minskar risken för svullna fötter och underben.

– Vinkla gärna sittdynan lite lätt framåt. Det gör det lättare att behålla svanken. Om kontorsstolens dyna inte kan lutas framåt, använd gärna en kilformad sittdyna.

– Ställ in kontorsstolens ryggstöd så att du får stöd i svanken. En kudde kan hjälpa om stolen inte är tillräckligt flexibel. Avlasta ryggen då och då genom att fälla tillbaks ryggstödet och luta dig bakåt.

– Om du har en arbetsstol med armstöd bör de ställas in så att de är nära kroppen. Höjden på armstödet bör vara strax under armbågarna när du sitter med avslappnade skuldror. Om armstödet hindrar dig från att komma nära arbetsbordet är det bättre att skruva loss dem.